در ارزیابی یک توده یا گره در گردن، یکی از اهداف اصلی پزشکان این است که احتمال سرطان را رد کنند اما ممکن است بخواهند بدانند که آیا غده تیروئید شما به درستی کار می کند یا خیر. سونوگرافی ، این تکنیک تصویربرداری از امواج صوتی با فرکانس بالا برای تولید تصاویری از غده تیروئید استفاده می کند. سونوگرافی تیروئید بهترین اطلاعات را در مورد شکل و ساختار گره ها ارائه می دهد. پزشکان ممکن است از آن برای تشخیص کیست ها از گره های جامد یا تعیین اینکه آیا ندول های متعدد وجود دارد استفاده کنند. پزشکان همچنین ممکن است از آن به عنوان راهنما در انجام بیوپسی آسپیراسیون با سوزن ظریف استفاده کنند.
همان طور که ذکر شد در سونوگرافی تیروئید از امواج صوتی برای تولید تصاویری از غده تیروئید در گردن استفاده می شود. این روش به آمادگی کمی یا بدون نیاز به آمادگی خاصی نیاز دارد. جواهرات را در خانه بگذارید و لباس های گشاد و راحت بپوشید. ممکن است از شما خواسته شود که لباس مخصوص این کار را بپوشید.
سونوگرافی تیروئید چیست؟
تصویربرداری اولتراسوند یک آزمایش پزشکی غیر تهاجمی است که به پزشکان در تشخیص و درمان شرایط بیماری کمک می کند. روشی ایمن و بدون درد است و با استفاده از امواج صوتی تصاویری از داخل بدن تولید می شود. از یک پروب کوچک به نام مبدل و ژل استفاده می شود که مستقیماً روی پوست قرار می گیرد. امواج صوتی با فرکانس بالا از کاوشگر از طریق ژل به بدن حرکت می کنند. کاوشگرامواجی را که منعکس میشوند جمع آوری می کند. یک کامپیوتر از آن امواج صوتی برای ایجاد یک تصویر استفاده می کند. در معاینات سونوگرافی از اشعه (اشعه ایکس) استفاده نمی شود. از آنجایی که اولتراسوند تصاویر را زنده می گیرد، می تواند ساختار و حرکت اندام های داخلی بدن را نشان دهد. این تصاویر همچنین می توانند جریان خون را در رگ های خونی نشان دهند.
سونوگرافی تیروئید تصاویری از غده تیروئید و ساختارهای مجاور آن در گردن ایجاد می کند. غده تیروئید در جلوی گردن دقیقا زیر سیب آدم (برجستگی حنجره) قرار دارد و به شکل پروانه است. این غده یکی از ۹ غدد درون ریز است که در سراسر بدن قرار دارند و هورمون ها را به جریان خون می فرستند.
غده تیروئید هورمون تیروئید را می سازد که به تنظیم عملکردهای مختلف بدن از جمله سرعت ضربان قلب کمک می کند. ایجاد نواحی لکه دار یا گره هایی در تیروئید که ممکن است روی سطح پوست احساس شوند یا نشوند بسیار رایج است. حدود ۵ تا ۱۰ درصد از بزرگسالان توده هایی در تیروئید خود دارند که پزشک می تواند در معاینه آنها را شناسایی کند. سونوگرافی بسیار حساس است و گره های زیادی را نشان می دهد که قابل احساس نیستند. در برخی از گروه های سنی، ندول ها در سونوگرافی در ۷۰ درصد بزرگسالان دیده می شوند. اکثریت قریب به اتفاق این نواحی خوش خیم بافت تیروئید هستند که هیچ خطری برای سلامتی ندارند. اقلیت آنها تومورهای تیروئید هستند و ممکن است نیاز به تشخیص یا درمان بیشتری داشته باشند.
برخی از کاربردهای رایج سونوگرافی تیروئید
برای تعیین اینکه آیا یک توده در گردن از تیروئید یا ساختارهای مجاور آن ایجاد شده است یا نه.
برای تجزیه و تحلیل ظاهر گره های تیروئید و تعیین اینکه آیا آنها ندول خوش خیم و رایج هستند یا اینکه ندول دارای ویژگی هایی است که نیاز به بیوپسی دارد. در صورت نیاز به بیوپسی، آسپیراسیون با سوزن ظریف با هدایت اولتراسوند می تواند به بهبود دقت بیوپسی کمک کند.
برای جستجوی گره های اضافی در بیمارانی که یک یا چند ندول در معاینه فیزیکی داشته اند .
برای دیدن اینکه آیا ندول تیروئید به طور قابل توجهی در طول زمان رشد کرده است یا خیر .
از آنجایی که سونوگرافی تصاویر را زنده ارائه میکند، پزشکان ممکن است از آن برای راهنمایی در سایر روشها، از جمله بیوپسی سوزنی استفاده کنند. در بیوپسی ها از سوزن برای استخراج نمونه بافت برای آزمایشگاه استفاده می کنند. پزشکان همچنین از سونوگرافی برای هدایت قرار دادن کاتتر یا سایر وسایل تخلیه استفاده می کنند. این موضوع به اطمینان از قرارگیری ایمن و دقیق کمک می کند.
چگونه باید برای سونوگرافی تیروئید آماده شد ؟
لباس راحت و گشاد بپوشید. ممکن است لازم باشد جواهرات را در ناحیه مورد بررسی بردارید. ممکن است لازم باشد برای این روش لباس خاص مربوطه را به تن کنید.
هیچ آمادگی دیگری لازم نیست.
معاینه سونوگرافی به حرکت ، بسیار حساس است و کودک فعال یا گریان می تواند روند معاینه را طولانی کند. برای اطمینان از یک تجربه روان برای کودکان ، کتاب، اسباببازیهای کوچک، موسیقی یا بازیها را به همراه داشته باشید تا حواس کودک را پرت کند تا فرد متخصص کار خود را به خوبی انجام دهد .
ظاهر تجهیزات سونوگرافی تیروئید و نحوه انجام آن
دستگاه های اولتراسوند از یک کنسول کامپیوتر، مانیتور ویدئو و یک مبدل متصل تشکیل شده است. مبدل یک دستگاه کوچک دستی است که شبیه میکروفون است. مبدل امواج صوتی غیرقابل شنیدن و با فرکانس بالا را به داخل بدن می فرستد و به پژواک های برگشتی گوش می دهد.
پزشک مقدار کمی ژل را روی ناحیه مورد بررسی قرار می دهد و مبدل را در آنجا قرار می دهد. این ژل به امواج صوتی اجازه می دهد تا بین مبدل و ناحیه مورد بررسی به عقب و جلو حرکت کنند. تصویر اولتراسوند بلافاصله روی یک مانیتور ویدیویی قابل مشاهده است. کامپیوتر تصویر را بر اساس بلندی (دامنه)، گام (فرکانس) و زمان لازم برای بازگشت سیگنال اولتراسوند به مبدل ایجاد می کند. همچنین در نظر می گیرد که صدا از چه نوع ساختار بدن و یا بافتی عبور می کند.
معمولاً هیچ ناراحتی و فشاری وجود ندارد با این حال، اگر ناحیه حساس باشد، ممکن است فشار یا درد جزئی از مبدل احساس کنید. پس از تکمیل تصویربرداری، تکنسین ژل شفاف اولتراسوند را از روی پوست شما پاک می کند. هر قسمتی که باقی بماند به سرعت خشک می شود. ژل اولتراسوند معمولاً لباس را لکه دار یا تغییر رنگ نمی دهد.
در حین و بعد از سونوگرافی تیروئید چه چیزی را تجربه خواهم کرد؟
اکثر معاینات سونوگرافی بدون درد، سریع و به راحتی قابل تحمل هستند. سونوگرافی تیروئید معمولا در عرض ۳۰ دقیقه انجام می شود.
اگر از گردن درد رنج می برید، به تکنسین اطلاع دهید تا به شما کمک کند تا در موقعیت مناسبی برای معاینه قرار بگیرید.
فواید در مقابل خطرات سونوگرافی تیروئید
مزایا :
اکثر اسکنهای اولتراسوند غیرتهاجمی هستند (بدون سوزن یا تزریق).
گاهی اوقات، معاینه سونوگرافی ممکن است به طور موقت ناراحت کننده باشد، اما نباید دردناک باشد.
سونوگرافی به طور گسترده ای در دسترس، آسان برای استفاده و ارزان تر از بسیاری از روش های تصویربرداری دیگر است.
تصویربرداری اولتراسوند بسیار ایمن است و از اشعه استفاده نمی کند.
اسکن اولتراسوند تصویر واضحی از بافت های نرم ارائه می دهد که در تصاویر اشعه ایکس به خوبی نشان داده نمی شوند.
سونوگرافی تصویربرداری در زمان واقعی و زنده را ارائه می دهد. این باعث می شود که ابزار خوبی برای هدایت روش های کم تهاجمی مانند بیوپسی سوزنی و آسپیراسیون مایع باشد.
خطرات :
سونوگرافی تشخیصی استاندارد هیچ اثر مضر شناخته شده ای برای انسان ندارد.
پس از معاینه سونوگرافی، می توانید بلافاصله فعالیت های عادی خود را از سر بگیرید.
با سونوگرافی نمی توان عملکرد تیروئید را تعیین کرد، یعنی اینکه غده تیروئید کم کار است، یا پرکار یا طبیعی. برای این تشخیص، پزشک ممکن است آزمایش خون یا آزمایش جذب ید رادیواکتیو را تجویز کند.